“Denizlerde de söz sahibiyiz. Deniz ticaretinin dünya ölçeğinde öneminin farkında olan Kolin, deneyimini bu alanlara da aktararak, önemli lokasyonlarda liman işletmeciliği ve tersanecilik yapıyor. 100 yıl önce düşman askerinin geçemediği Çanakkale Boğazı' nin çevresel güvenliği bugün Kolin'e emanet. Türkiye'nin en büyük atık kabul tesisi de Çanakkale'de. Dikili ve Teos'ta da liman ve morina işletmeciliğini yüreten Kolin, kurduğu Sefine Tersanesi ile gemi yapımında da söz sahibi.”

 

ÇANAKKALE LİMAN İŞLETMESİ SAN. VE TİC. A.Ş. (CLİAS)

Yap-İşlet-Devret modeliyle 2005 yılında işletmeye alınan Çanakkale (Kepez) Limanı; uluslararası ticaret kapsamında genel yük, dökme yük, konteyner, Ro-Ro ve kruvaziyer gemileri ile feribot, petrol tankeri ve kimyasal tankerlere yük elleçleme ve terminal hizmetlerini sunmaktadır. Çanakkale'nin Deniz Hudut Kapısı olan liman, ihracat ve ithalat yüklerine yönelik hizmetlerin yanında kruvaziyer gemilere de ev sahipliği yaparak ülkemiz deniz turizmine önemli katkı sağlamaktadır. Limancılık hizmetlerinin yanında 'Türkiye'nin En Büyük' atık kabul tesisini bünyesinde barındıran Çanakkale Liman İşletmesi, Çanakkale Boğazı'ndan geçen gemilerden kaynaklı atıkları toplamakta ve topladığı atıkları da geri dönüşüme kazandırarak hem deniz çevresinin korunması hem de katma değer sağlanması açısından önemli bir görev üstlenmektedir. Bununla birlikte yine limanda yer alan akaryakıt antreposu ile Çanakkale Boğazı'ndan geçen gemilere denizcilik yakıtı satışları da Çanakkale (Kepez) Limanı'nın ana faaliyet konuları içerisinde yer almaktadır. Çanakkale Liman İşletmesi A.Ş. ünvanının ilk harşerinden oluşan CLIAS markası ile sunulan atık toplama ve yakıt teslim faaliyetlerinin yanında liman, acentelik ve Koloğlu Holding'in sahibi olduğu 'ELAZIZ', 'HAZAR' ve 'JULIANA' gemilerinin işletmeciliğini de yürütmektedir. Sağlanan hizmetler kapsamında Çanakkale Liman İşletmesi, 5 adet atık toplama gemisi, 2 adet akaryakıt tankeri ve işletmecilik faaliyeti dahilinde de 3 adet genel yük gemisinden oluşan bir deniz filosuna sahiptir.

 

  

    DİKİLİ LİMAN VE TURİZM İŞLETMELERİ TİC. A.Ş. 

Dikili Limanının İskele tadilat ve onarımı 2000 yılında tamamlanarak 9 metre genişlikten 15 metre genişliğe, 72 metre uzunluktan 132 metre uzunluğa yükseltilmiş takiben Özelleştirme İdaresi tarafından 10.11.2003 tarihinde Dikili Liman ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş.'ne devredilmiştir. Dikili Limanı, barınma, yükleme-boşaltma, terminal hizmetleri, kılavuzluk, römorkaj, palamar, gemilere su verme, atık alma, yolcu salonu işletmeciliği, I.S.P.S. kapsamında güvenlik hizmeti, liman sahası dışında kapalı alan depolama gibi hizmetler vermektedir. Bünyesinde bulunan yolcu salonu, gümrük müdürlüğü, gümrük muhafaza amirliği, sahil sağlık teşkilatı ve deniz polisi ofisleriyle tüm işlemlerin hızlı ve çok kısa sürede yapılabilmesi sağlanmakta, acentelerin çalışabileceği bilgisayar donanımlı ofislerin yer aldığı idari binalarda hizmet verilmektedir. Limanda, gemilerden katı atık alımı ve su servisi de verilmektedir. En üst teknolojiyle donatılan ve standartlara uygun hizmet kalitesini kendisine prensip edinmiş olan limanda, dökme, torbalı ve paletli yüklere hizmet verilmektedir. İthalatçı ve ihracatçı firmalara, limana 5 km uzaklıkta bulunan kapalı depo (31.500 m2) ve açık (22.500 m2) sahalarda stoklama/depolama hizmeti de verilmektedir. Depolarda stoklama ve paketleme hizmetleri Dikili Liman tarafından yapılmaktadır. Limanda tahmil ve tahliyesi yapılan başlıca yükler, Perlit, Demir Cevheri, Kil Grubu Mineraller, Granit Taş, MDF, Yağ Asidi, Amonium Nitrat ve benzeridir.

  

   SEFİNE DENİZCİLİK TERSANECİLİK TUR. SAN. VE TİC. A.Ş.

Sefine Tersanesi, 2005 yılında kurulan ve yeni inşa, bakım-onarım, dönüşüm ve çelik yapı iş kollarında, Yalova Altınova tersaneler bölgesinde 140.000 m2'lik bir arazi üzerine kuruldu. Taşeron personeli de dahil olmak üzere toplamda 4.000'den fazla çalışanı bulunmakta. Panamax büyüklüğünde taş havuz 90.000 DWT'ye kadar, Aframax boyutlu yüzer havuz 120.000 DWT'ye kadar gemi onarım hizmeti yapabilen Sefine, genel kargo gemileri, otomobil ve yolcu feribotları, arama kurtarma botları, ATH'ler, römorkörler ve canlı balık gemileri gibi çeşitli gemilerin yeni inşa çalışmalarını gerçekleştirmekte. Sefine, 2018 yılında Akdeniz'in ilk LNG feribotu Elio'yu teslim ederek yeni inşa alanında Türk gemi inşa sektörünün çıtasını yükseltmiş oldu. İstanbul Havalimanın çatı çelik işlerinde ve Osmangazi Köprüsü'nün ayak çalışmaları içerisinde bulunarak ve Sabit Offshore Platformu inşa çalışmalarına başlayarak çelik yapı işlerinde de Türkiye'nin önemli projeleri arasında yer aldı. Türk donanmasının ikinci büyük gemisi olma özelliği taşıyan DİMDEG ile bünyesindeki projelere Askeri Projeleri de katarak iş kollarına farklı bir boyut kazandırdı. 2016 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ilk 100 listesinde en hızlı büyüyen 40. Şirket olan Sefine, 2018 yılında Türkiye'nin en büyük 500 hizmet ihracatçısı şirketi arasından bakım onarım hizmetleri kategorisinde 2. sırada yer aldı. Kalite, zamanında teslimat ve müşteri memnuniyeti ilkelerini benimseyerek, sektörde rakiplerinden farklılaşarak başlattığı birçok proje ile birlikte uyguladığı marka stratejileri sayesinde bilinirliğini maksimuma çıkaran Sefine, çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir.

  

    TEOS MARİNA İŞLETME VE TİCARET A.Ş.

Bir Koloğlu Holding kuruluşu olan Teos Marina, Türkiye’nin ilk “Cittaslow” kenti (Sakin Şehir) seçilen Seferihisar’ın turistik bölgesi Sığacık’ta; 21 Haziran 2010 tarihinde faaliyetlerine başlamış olan bir yat limanıdır. Teos Marina’nın denizde 480, karada 80 tekne kapasitesi bulunmaktadır. İzmir merkeze 40 km ve Adnan Menderes Uluslararası Havalimanı’na 50 km yakınında olması ve lojistik avantajları bulunan Teos Marina, tarihi Sığacık Kalesi ve Teos Antik Kent’in hemen yanı başında olmakla beraber, Çeşme, Kuşadası, Efes Antik Kenti ve Meryem Ana gibi pek çok turistik cazibe merkezlerine 1 saat mesafededir. Teos Marina’dan Samos feribot seferleri ile Samos’a ulaşım 2 saat mesafededir. Marinanın içerisinden Samos’a cazip fiyatlarla feribot seferleri düzenlenmektedir. Marinadaki Gümrük Binası’nda Setur Duty Free mağazası bulunmaktadır. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yap işlet devret modeliyle inşa edilmiş Teos Marina, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 5 çıpalı marinaları arasında yer alır. TYHA (The Yacht Harbour Association) 5 Altın Çıpa ile ödüllendirilerek uluslararası standartta kalite güvencesindedir. IMCI (International Marine Certification Institute) 5 Mavi Yıldızlı marinalar arasında dünyada 10’uncu, Türkiye’de 2’nci sıradadır. FEE (The Foundation for Environmental Education) TÜRÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) Mavi Bayrak sertifikalı bir marinadır. Her türlü bakım onarım hizmetinin sunulduğu çekek sahasında 75 tonluk travellift ile maksimum 7,30 cm genişliğindeki teknelere çekme atma hizmeti vermektedir. Marinanın çok sayıda mağazanın yer aldığı açık konseptli çarşı bölümünde ise cafe ve restoranlar gibi yeme içme üniteleri, eğlence mekanları, butikler, kozmetik mağazaları gibi alışveriş mekanları bulunmaktadır. Teos Marina, bozulmamış doğası, tarihi dokusu, yardımsever halkı, doğal ürünler ve yöresel lezzetleri ile ön plana çıkan Sığacık’ın tam kalbinde herkesi buluşturan bir cazibe merkezidir. Son yıllarda sektöründeki rakipleri arasında ön plana çıkmayı başaran ve 2016 yılından bu yana prestiji yükseliş ivmesinde olan Teos Marina’nın, 2020 yılı itibariyle yat doluluk oranı % 105’e ulaşmıştır.